Main menu

ရှမ်းပြည်နယ်၏ ရိုးရာအစားအစာ ဆီတို့ဟူးအကြောင်း

Powered by Drupal

       ရှမ်းလူမျိုးတို့၏ရိုးရာအစားအစာများအနက် ဆီတို့ဟူးသည် နာမည်ကြီးသောအစားအစာ တစ်ခုဖြစ်ပြီး ရှမ်းလူမျိုးများအပြင် အခြားလူမျိုးများကလည်း ကြိုက်နှစ်သက်ကြပါသည်။ ဆီတို့ဟူးသည် ရှမ်းပြည်နယ်မှစတင်ခဲ့သော ဟင်းလျာတစ်မျိုးဖြစ်ပြီး ပဲအနှစ်ကို အဓိကထား၍ ပြုလုပ်ထား ခြင်းဖြစ်သည်။ နာမည်တွင် တို့ဟူးပါဝင်သော်လည်း ပုံမှန်တို့ဟူးပဲပြားများကဲ့သို့မဟုတ်ဘဲ နူးညံ့သောပဲအနှစ်သား ပုံစံမျိုးလေးရှိကာ အရသာမှာ သဘာဝပဲအရသာရှိပြီး အနည်းငယ် ချိုမွှေးပါသည်။

     ရှမ်းလူမျိုးများသည် ဆီတို့ဟူးကို ထမင်း၊ ရှမ်းခေါက်ဆွဲ၊ ခေါက်ဆွဲပြုတ်တို့နှင့် တွဲဖက်၍ စားသုံးလေ့ရှိပြီး အဆာပလာများဖြစ်သော ကြက်သွန်ဖြူဆီချက်၊ မြေပဲဆန်လှော်၊ ငရုတ်သီးဆီချက်၊ မုန်ညင်းချဉ်တို့နှင့်လည်း ရောနှော၍ စားသုံးလေ့ရှိပါသည်။ ဆီတို့ဟူးကို မြန်မာနိုင်ငံရှိ ဒေသအများအပြားတွင် ပြုလုပ်ရောင်းချလျက်ရှိသောကြောင့် လွယ်ကူစွာဝယ်ယူနိုင်သော်လည်း ရှမ်းပြည်နယ်ရှိဈေးများမှ မူရင်းအရသာအတိုင်းရောင်းချလျက်ရှိသော ဆီတို့ဟူးအရသာမှာတော့ ပိုမိုကောင်းမွန်လှပါကြောင်း သိရှိရပါသည်။

DOCA(ပဲခူး)