စံချိန်စံညွှန်းရေးဆွဲရေးလုပ်ငန်းစဉ် (၆) ခု
မြန်မာစံချိန်စံညွှန်းများရေးဆွဲရာတွင် နိုင်ငံတကာစံချိန်စံညွှန်းများ ရေးဆွဲခြင်းလုပ်ငန်းစဉ်များ နှင့်အညီ အဆင့် (၆) ဆင့်ဖြင့် ဆောင်ရွက်လျက်ရှိပါသည်။
(၁) အဆိုပြုခြင်းအဆင့် (Proposal)
(၂) ကြိုတင်ပြင်ဆင်ခြင်းအဆင့် (Preparatory)
(၃) နည်းပညာဆပ်ကော်မတီအဆင့်တွင် ဆွေးနွေးခြင်း (Committee)
(၄) စုံစမ်းခြင်းအဆင့် (Public Enquiry)
(၅) အတည်ပြုခြင်းအဆင့် (Approval)
(၆) ပုံနှိပ်ထုတ်ဝေခြင်းအဆင့် (Publication)
စိုက်ပျိုးရေးအခြေခံထုတ်ကုန် စံချိန်စံညွှန်းရေးဆွဲရေး နည်းပညာဆပ်ကော်မတီကို ဥက္ကဋ္ဌ အဖြစ် စားသုံးသူရေးရာဦးစီးဌာနမှ ဒုတိယညွှန်ကြားရေးမှူးချုပ်က တာဝန်ယူ၍ လယ်ယာ ထွက်ကုန်သီးနှံ (၄၄) ခု ၏ စံချိန်စံညွှန်းမူကြမ်းများအား စံချိန်စံညွှန်းလုပ်ငန်းကော်မတီသို့ အဆိုပြုတင်ပြထားပြီးဖြစ်ရာ ၎င်းတို့အနက်မှ ပြန်လည်ပြင်ဆင်ဖြည့်စွက်ထားသည့် မြန်မာ့ ဆန်စံချိန်စံညွှန်း အပါအဝင် သီးနှံ (၃၄) ခု ၏ စံချိန်စံညွှန်းများအား အမျိုးသားစံချိန်စံညွှန်း ကောင်စီမှ မြန်မာစံချိန်စံညွှန်းများအဖြစ် ပုံနှိပ်ထုတ်ဝေထားပြီး ထပ်မံ၍ ငရုတ်သီးစိမ်း စံချိန်စံညွှန်းကို မြန်မာစံချိန်စံညွှန်းအဖြစ်ထုတ်ပြန်နိုင်ရေး စုံစမ်းခြင်းအဆင့် (Public Enquiry) တွင် ရောက်ရှိနေပြီ ဖြစ်ပါသည်။
အဆိုပြုထားရှိသည့် မြန်မာစံချိန်စံညွှန်းများ | ||
TC- 7 စိုက်ပျိုးရေးအခြခံထုတ်ကုန်စံချိန်စံညွှန်းရေးဆွဲရေးနည်းပညာဆပ်ကော်မတီ | ||
စဉ် | မြန်မာနိုင်ငံစံချိန်စံညွှန်များ | ကိုးကားသော စံချိန်စံညွှန်းအမည် |
၁ | မြန်မာ့ဆန် | Codex |
၂ | အချို့သောပဲစေ့အမျိုးအစား | Codex |
၃ | ဖရဲသီး(Watermelon) | ASEAN Stan 11:2008 |
၄ | ထောပတ်သီး (Avocado) | Codex Stan 197:1995 |
၅ | ကျွဲကောသီး (Pomelo) | Codex Stan 214:1999 |
၆ | ငှက်ပျောသီး (Banana) | Codex Stan 205:1997 |
၇ | ကော်ဖီစေ့(Coffee bean) | ASEAN Stan 31: 2013 |
၈ | သခွားမွှေး(Melon) | ASEAN Stan 18:2010 |
၉ | ဒူးရင်းသီး (Durian) | Codex Stan 317:2014 |
၁၀ | မင်းဂွတ်သီး (Mangosteen) | Codex Stan 204:1997 |
၁၁ | မြေပဲ (Peanut) | Codex Stan 171:1989 |
၁၂ | မြန်မာ့နှမ်း (Seasame) | UGENDA, Australia |
၁၃ | သရက်သီး(Mango) | Codex Stan 184:1993 |
၁၄ | နနွင်းတက်(Turmeric) | ASEAN Stan 32:2013 |
၁၅ | ကြက်သွန်နီ(Onion) | ASEAN Stan 23:2011 |
၁၆ | အစေ့ထုတ်ပြောင်း(Maize) | Codex Stan 153:1985 |
၁၇ | နှံစားသီးနှံများနှင့် နှံစားသီးနှံထွက်ကုန်များအတွက် အစိုဓာတ် ပါဝင်မှုကို တိုင်းတာ သတ်မှတ်ခြင်း - ကိုးကားသည့်နည်းလမ်း | ISO 712:2009 |
၁၈ | သီဟိုဠ်စေ့(Cashew) | ASEAN Stan 20:2011 |
၁၉ | ချင်း(Ginger) | Codex Stan 218-1999 |
၂၀ | ဝဥ (Yam) | ASEAN STAN 55:2017 |
၂၁ | အုန်းသီးနု (Young Coconut) | ASEAN |
၂၂ | နာနတ်သီး (Pineapple) | ASEAN |
၂၃ | နေကြာ (Sunflower) | Thai Standard |
၂၄ | ငရုတ်သီး(ခြောက်) | TAS 3001-2010 |
၂၅ | ပဲပုပ်စေ့(Soy bean) | Thai Standard & ASEAN |
၂၆ | ပျားရည် | CODEX |
၂၇ | ကြက်သွန်ဖြူ | ASEAN Stan 13-2009 |
၂၈ | လက်ဖက်စို | Myanmar |
၂၉ | လက်ဖက်အချိုခြောက်၊ အခါးခြောက် | ASEAN Stan 40:2014 |
၃၀ | စပါး | Myanmar |
၃၁ | မန်ကျည်းသီး(Tamarind) | ASEAN Stan 39:2014 |
၃၂ | ဓနိဖူး | Myanmar |
၃၃ | ငရုတ်ကောင်း | Codex Stan 326-2017 |
၃၄ | ကန်စွန်းဥ | ASEAN Stan 38-2014 |
၃၅ | ဖူးစားပြောင်း | ASEAN Stan 28-2012 |
၃၆ | မြန်မာ့ဆန်မှုန့် | |
၃၇ | မက္ကဒေးမီးယား | UNECE Stan DDP-22 |
၃၈ | ဇီးသီး | |
၃၉ | လျှော်ဖြူ(ခ)ဆေးကုလားမ | |
၄၀ | ချဉ်ပေါင်ဖာလာ | |
၄၁ | ပဲတီစိမ်း | Philippine National Standard |
၄၂ | ငရုတ်ကောင်း | Codex Stan 326-2017 |
၄၃ | ငရုတ်သီးစိမ်း | Chilli Peppers, ASEAN Std. 21 |
၄၄ | အုန်းသီးအရင့် | Mature Coconut, ASEAN Std. 56 |
ထုတ်ပြန်ထားပြီးဖြစ်သည့် မြန်မာစံချိန်စံညွှန်းများ | |||
TC - 7 စိုက်ပျိုးရေးအခြေခံထုတ်ကုန် စံချိန်စံညွှန်းရေးဆွဲရေး နည်းပညာဆပ်ကော်မတီ | |||
စဉ် | စံချိန်စံညွှန်းအမည် | မြန်မာစံချိန်စံညွှန်း (ကုဒ်) | အမိန့်ကြော်ငြာစာအမှတ် |
၁ | အချို့သောပဲစေ့အမျိုးအစား (ထောပတ်ပဲမျိုးစိတ်များ (Phaseolus SPP)၊ ပဲရာဇာ (Lentils, Lens esculenta)၊ စားတော်ပဲ (Pisum sativum)၊ ကုလားပဲ (Chick peas, Cicer arientinum)၊ Faba beans, Vicia faba၊ ပဲလွန်း (Cowpeas, Vigna unguiculata)) |
MMS CODEX STAN 171: 1989 | ၃၄/၂၀၁၈ (၁၀-၇-၂၀၁၈) |
၂ | ဖရဲသီး(Watermelon) | MMS ASEAN STAN 11: 2008 | ၀၂၂/၂၀၁၉ (၂၁-၂-၂၀၁၉) |
၃ | ထောပတ်သီး (Avocado) | MMS CODEX STAN 197: 1995 | |
၄ | ကျွဲကောသီး (Pomelo) | MMS CODEX STAN 214: 1999 | |
၅ | ငှက်ပျောသီး (Banana) | MMS CODEX STAN 205: 1997 | |
၆ | ကော်ဖီစေ့(Coffee bean) | MMS ASEAN STAN 31: 2013 | |
၇ | သခွားမွှေး(Melon) | MMS ASEAN Stan 18: 2010 | ၁၄၉/၂၀၁၉ (၂၉-၁၁-၂၀၁၉) |
၈ | ဒူးရင်းသီး (Durian) | MMS Codex Stan 317: 2014 | |
၉ | မင်းဂွတ်သီး (Mangosteen) | MMS Codex Stan 204: 1997 | |
၁၀ | မြေပဲ (Peanut) | MMS ASEAN STAN 36: 2014 | |
၁၁ | မြန်မာ့နှမ်း (Seasame) | MMS 3: 2019 | |
၁၂ | သရက်သီး(Mango) | MMS CODEX STAN 184: 1993 | |
၁၃ | နနွင်းတက်(Turmeric) | MMS ASEAN STAN 32: 2013 | |
၁၄ | ကြက်သွန်နီ(Onion) | MMS ASEAN STAN 23: 2011 | |
၁၅ | အစေ့ထုတ်ပြောင်း(Maize) | MMS CODEX STAN 153: 1985 | |
၁၆ | နှံစားသီးနှံများနှင့်နှံစားသီးနှံထွက်ကုန်များ အတွက် အစိုဓာတ်ပါဝင်မှုကို တိုင်းတာ သတ်မှတ်ခြင်း - ကိုးကားသည့်နည်းလမ်း | MMS ISO 712 | |
၁၇ | သီဟိုဠ်စေ့(Cashew) | MMS ASEAN STAN 20: 2011 | |
၁၈ | ချင်း (ဂျင်း) (Ginger) | MMS CODEX STAN 218: 1999 | |
၁၉ | ဝဥ (Yam) | MMS ASEAN STAN 55: 2017 | |
၂၀ | အုန်းစိမ်းနု (Young Coconut) | MMS ASEAN STAN 15: 2009 | |
၂၁ | နာနတ်သီး (Pineapple) | MMS ASEAN STAN 3: 2006,Rev, 1:2012 | |
၂၂ | နေကြာစေ့ (Sunflower) | MMS 4: 2020 | ၀၆၆/၂၀၂၀ (၂၆-၅-၂၀၂၀) |
၂၃ | ငရုတ်သီး(ခြောက်)(Dried Chilli Peppers) | MMS 5: 2020 | |
၂၄ | ပဲပုပ်စေ့ (Soy bean) | MMS 24: 2022 | ၀၉၁/၂၀၂၂ (၁၈.၅.၂၀၂၂) |
၂၅ | ပျားရည် (Honey) | MMS CXS 12:1981 | |
၂၆ | ကြက်သွန်ဖြူ | MMS ASEAN STAN 13: 2009 | |
၂၇ | လက်ဖက်စို(Tea) | MMS 30: 2022 | |
၂၈ | လက်ဖက်အခါးခြောက်၊ အချိုခြောက်(Tea) | MMS ASEAN STAN 40:2014 | |
၂၉ | စပါး | MMS 29: 2022 | |
၃၀ | မြန်မာ့ဆန် (Amendment) | MMS 31: 2022 | ၀၉၀/၂၀၂၂ (၁၈.၅.၂၀၂၂) |
၃၁ | ဖူးစားပြောင်း(ပြောင်းချို) | MMS ASEAN Stan 28:2012 | ၁၅၀/၂၀၂၂ ၉-၁၁-၂၀၂၂ |
၃၂ | ကန်စွန်းဥ | MMS ASEAN Stan 38:2014 | |
၃၃ | မန်ကျည်းသီးမှည့် | MMS 34:2024 | ၀၂၃/၂၀၂၄ ၈- ၂ - ၂၀၂၄ |
၃၄ | မြန်မာ့ဆန်မှုန့် | MMS 43:2024 |
စုံစမ်းခြင်းအဆင့်တွင် ရောက်ရှိနေသည့် မြန်မာစံချိန်စံညွှန်းများ | |||
TC - 7 စိုက်ပျိုးရေးအခြေခံထုတ်ကုန် စံချိန်စံညွှန်းရေးဆွဲရေး နည်းပညာဆပ်ကော်မတီ | |||
စဉ် | စံချိန်စံညွှန်းအမည် | ကိုးကားစံချိန်စံညွှန်း | မှတ်ချက် |
၁ | ငရုတ်သီးစိမ်း | Chilli Peppers, ASEAN Std. 21 |