Main menu

တောင်ငူဒေသတွင်းရောင်းချလျက်ရှိသော ရှမ်းပြည်နယ်ဒေသထွက်ကုန်ဈေးနှုန်းများ

Powered by Drupal

     ရှမ်းပြည်နယ်သည် မြန်မာနိုင်ငံ၏ အကြီးဆုံးပြည်နယ်ဖြစ်ပြီး တောင်ပိုင်း၊ မြောက်ပိုင်းနှင့် အရှေ့ပိုင်းဟု ခွဲခြားသတ်မှတ်ထားပါသည်။ ရှမ်းပြည်နယ်သည် ရာသီဥတုကောင်းမွန်ပြီး မြေဩဇာ ထက်သန်သောကြောင့် စိုက်ပျိုးရေးထွက်ကုန်များ၊ သီးနှံများ အထူးပေါကြွယ်ဝပါသည်။ ရှမ်းလူမျိုးတို့၏ ရိုးရာအစားအသောက်နှင့် ထုတ်ကုန်များသည် ဒေသခံယဉ်ကျေးမှုနှင့် သဘာဝအရသာကို အခြေခံထား ပြီး ထုတ်လုပ်ထားသောကြောင့် စားသောက်ကုန်များ၏ အရသာမှာတစ်မူထူးခြားလှပါသည်။

   မ်းပြည်နယ်၏ဒေသထွက်ကုန်အစားအသောက်များထဲမှ ရှမ်းတို့ဟူခြောက်၊ ဆီတို့ဟူး၊ ရှမ်းပဲပုတ်၊ ရှမ်းမုန်ညင်းခေါက်တို့သည် ထင်ရှားပြီးလူကြိုက်များလှသော ရှမ်းရိုးရာ အစားအစာများ ဖြစ်ပါသည်။ ရှမ်းတို့ဟူး ခြောက်သည် တောင်ကြီး၊ ညောင်ရွှေ၊ ရွာငံ၊ ဟိုပုန်းမြို့တို့မှ ထွက်ရှိပြီး တောင်ကြီးမြို့တွင် အဓိကထုတ်လုပ်ပါသည်။ ထမင်းနှင့်တွဲဖက်စားသုံးရသော ဆီတို့ဟူးနှင့် ပဲအမျိုးမျိုး တို့ကို အခြောက်လှန်း၍ ပြုလုပ်ထားသော ရှမ်းပဲပုတ်သည်လည်း တောင်ကြီး၊ ညောင်ရွှေ၊ ကျေးသီးတို့မှ ထွက်ရှိပြီး အင်းလေးဒေသတွင် ဆီတို့ဟူးကို ပဲငံပြာရည်နှင့် ဟင်းခတ်မဆာလာအဖြစ် အသုံးပြုကြ ပါသည်။ အာဟာရပြည့်ဝပြီး ပရိုတင်းဓာတ်ကြွယ်ဝသော ရှမ်းမုန်ညင်းခေါက်သည်လည်း အထက်ပါ ဒေသများမှ ထွက်ရှိပြီး ရှမ်းမုန်ညင်းခေါက်ကို ပဲပိစပ်၊ ဆန် သို့မဟုတ် ဂျုံမှုန့်၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊ နှမ်းဆီတို့ဖြင့် ပြုလုပ်ထားပါသည်။

     ရှမ်းပြည်နယ်ဒေသထွက်စားသောက်ကုန်များကို တောင်ငူဒေသသို့ ဖြန့်ဖြူးရောင်းချလျက်ရှိ သောကြောင့် ရှမ်းရိုးရာအစားအသောက်ကြိုက်နှစ်သက်သူများအတွက်လည်း လွယ်ကူစွာဝယ်ယူ ရရှိနိုင် ပါသည်။ တောင်ငူမြို့နယ် အတွင်းရှိ ဈေးဆိုင်များတွင် ရှမ်းတို့ဟူးခြောက် ၁၀ ကျပ်သားလျှင် ၄၀၀၀ ကျပ်၊ ဆီတို့ဟူးဘူးသေး ၁ ဘူးလျှင် ၄၀၀၀ ကျပ်၊ ဘူးကြီး ၁ ဘူးလျှင် ၇၅၀၀ ကျပ်၊ ရှမ်းပဲပုတ် ၁၀ ကျပ်သား လျှင် ၃၅၀၀ ကျပ်ဖြင့် ရောင်းချလျက်ရှိကြောင်း သိရပါသည်။

DOCA(ပဲခူး)