Main menu

တစ်နိုင်တစ်ပိုင် ပဲခူးကန်စွန်းဥကြော်

Powered by Drupal

     မြန်မာ့အာဟာရအစားအစာတစ်ခုဖြစ်သော ကန်စွန်းဥကို ပြုတ်စားခြင်း၊  ကြော်စားခြင်း၊ သာကူနှင့်ကျိုစားခြင်း၊ ဟာလဝါမုန့်ပြုလုပ်ခြင်း  စသည်ဖြင့် နည်းမျိုးစုံလုပ်စားလေ့ရှိကြပါသည်။ ကန်စွန်းဥတွင် အတွင်းသား လိမ္မော်ရောင်၊ အဖြူရောင်၊ ခရမ်းရောင်ဟူ၍ (၃) မျိုးရှိရာ ကြော်ရာ၌ ခရမ်းရောင်ကန်စွန်းဥကိုသာ အများဆုံးအသုံးပြုလျက်ရှိကြောင်းသိရှိရပါသည်။ ကုန်ကြမ်းအနေဖြင့် ရှမ်းပြည်တောင်ပိုင်းမှ အဓိကဝယ်ယူကြောင်းသိရှိရပါသည်။ ကန်စွန်းဥကြော်ပြုလုပ်ရာတွင် ကန်စွန်းဥအား ရေနှင့်သန့်စင်အောင်ဆေး၍ အပေါ်ယံအခွံခွာပြီးနောက် စက်ဖြင့် ပါးပါးလှီးကာ  စားအုန်းဆီ၊ ဆား၊ ဟင်းခတ်မှုန့်တို့နှင့်ကြော်ရပါသည်။ ယခုကဲ့သို့ ကန်စွန်းဥလှိုင်လှိုင်ပေါ်ချိန်တွင်  ကန်စွန်းဥ (၁) ပိဿာလျှင် ကျပ်၁၃၀၀ဖြင့်ဝယ်ယူရပြီး ကန်စွန်းဥ(၁) အိတ်လျှင် အချိန် (၄၀) ပိဿာခန့်ပါရှိကြောင်းနှင့် ကန်စွန်းဥအချိန်  (၄၀) ပိဿာပါ (၁) အိတ်လျှင် စားအုန်းဆီ (၄) ပိဿာဖြင့် ကြော်ရကြောင်းသိရှိရပါသည်။ လောင်စာဆီခမှာ ၂၀၀၀၀/-ကျပ်နှင့် လုပ်သားခမှာ ၁၀၀၀၀/-ကျပ်ကုန်ကျပါသည်။ ကန်စွန်းဥ (၁)အိတ်လျှင်   ကန်စွန်းဥကြော် ၁၂ပိဿာခန့်ထွက်ရှိကြောင်းသိရှိရပါသည်။ ကန်စွန်းဥကြော် ၁ပိဿာလျှင် ၁၂၀၀၀ကျပ်ဖြင့်ရောင်းချပြီး ၃၀၀ဂရမ်ပါ ဘူးတစ်ဘူးလျှင် ၅၀၀၀ကျပ်ဖြင့်ရောင်းချလျက်ရှိခြင်းကြောင့်  (၂၀၀၀၀/-) ကျပ်ခန့်အမြတ်ကျန်ကြောင်း ပဲခူးမြို့၊ ညောင်အင်းကျေးရွာမှ ကန်စွန်းဥကြော်လုပ်ငန်းလုပ်ကိုင်သူတစ်ဦး၏ ပြောကြားချက်အရသိရှိရပါသည်။

DOCA(ပဲခူး)