Main menu

ပဲခူးငါးချဉ်စျေးကွက် ဆက်လက်ဖွံ့ဖြိုးနေ

Powered by Drupal

             ပဲခူးမြို့တွင် ဒေသထွက်ကုန်အနေဖြင့် ငါးချဉ်လုပ်ငန်းအား တနိုင်တပိုင်လုပ်ငန်းအဖြစ် လုပ်ကိုင်လျက်ရှိကြပြီးပဲခူးမြို့အခြေပြု ထုတ်လုပ် ရောင်းချသော ငါးချဉ်အမှတ်တံဆိပ်များတွင် ပဲခူး(မနီ)၊ အေးမိစံ၊ ကမ္ဘာကျော်၊ ကောင်းထက်စံ၊ ပဲခူးအောင်၊ မမွန်လေး၊ မနိုင်၊ ကျော်ကြား၊ ရွှေဟင်္သာစသည့် တံဆိပ်အသီးသီးဖြင့် ထုတ်လုပ်လုပ်ကိုင်လျက်ရှိကြရာ လုပ်ငန်းရှင်(၂၀)ဦးကျော် လုပ်ကိုင်လျက်ရှိကြောင်း သိရှိရပါသည်။

             ငါးချဉ်ပြုလုပ်ရာတွင် အဓိကအသုံးပြုသည့်ငါးမှာ ငါးဖယ်ငါးဖြစ်ပြီး ငါးဖယ်ရှားပါးသော အချိန်ကာလများတွင် ငါးမြစ်ချင်းငါးကို အစားထိုး၍ ထုတ်လုပ်ပြီး၊ ကုန်ကြမ်း အဖြစ် အသုံးပြုသည့် ငါးများကိုပဲခူးမြို့ရှိငါးဒိုင်များမှ ဝယ်ယူအသုံးပြုလျက်ရှိပါသည်။ ငါးချဉ်ထုပ်ပိုးရာတွင် အသုံးပြုသည့် တောင်စွန်းဖက်ရွက်များကို ပွဲစားများထံမှ အရွက်ကြီးလျှင် ငါးကျပ်၊ အရွက်သေးလျှင် သုံးကျပ်ခန့် ဝယ်ယူရပြီး ငါးချဉ်တစ်ထုပ်လျှင် ငါးချဉ်၈ကျပ်သားခန့် ပါရှိကာ တောင်စွန်းဖက် သုံးရွက်ခန့် အသုံးပြု၍ ထုပ်ပိုးရောင်းချကြောင်း သိရှိရသည်။         

             ငါးချဉ်ထုတ်လုပ်သည့်လုပ်ငန်းငယ်တစ်ခုတွင် ၁ရက် ငါးပိဿာချိန် (၁၀)မှ (၉၀)အထိ လုပ်ကိုင်နိုင်ပြီး အချိန်(၁၀)လျှင် အထုပ်အရေအတွက်(၂၀၀)ခန့် ထွက်ရှိကြောင်း၊ ငါးအချိန်(၁၀) အတွက် ထုတ်လုပ်မှု ကုန်ကျစရိတ် (၁)သိန်းခွဲဝန်းကျင်ခန့် ရှိကြောင်းသိရပါသည်။ စျေးနှုန်း အနေဖြင့် ငါးချဉ်(၁၀)သား တစ်ဘူးလျှင် (၁၅၀၀) ကျပ်၊ ပုဇွန်ချဉ်(၁၀)သားတစ်ဘူးလျှင် (၂၀၀၀)ကျပ်နှုန်းဖြင့် ရောင်းချလျှက်ရှိကြောင်း ၊စျေးကွက်အနေအားဖြင့် ပဲခူးမြို့တွင် ဘုရားကြီး၊ မဒေါက်၊ ရွှေကျင်၊ ဒိုက်ဦး၊ ဝေါ၊ ပြွန်တန်ဆာ စသည့်မြို့နယ်များ၌လည်း ထုတ်လုပ်ရောင်းချ နေကြောင်း သိရှိရပါသည်။

             ငါးချဉ်သည် ငါးနှင့်ပြုလုပ်ထားသည့်အတွက် ဗီတာမင်D နှင့်Omega3 ကြွယ်ဝစေခြင်း၊ နှလုံးရောဂါနှင့် ကင်ဆာရောဂါအချို့ကို ကာကွယ်စေနိုင်ခြင်း၊ ငါးစားသုံးခြင်းသည် ကျန်းမာရေး နှင့် ညီညွတ်ခြင်း၊  ဗီတာမင်D နှင့်ပရိုတိန်းဓာတ်သည် အရိုးဆစ်ကြီးထွားရန်အတွက် အားပေးပြီး ကိုယ်ခံအားကို ကောင်းစေနိုင်ခြင်းစသည်တို့ကြောင့် ဝယ်ယူသုံးစွဲမူ မြင့်တက်လျက်ရှိကြောင်း သတင်းရရှိပါသည်။

စားသုံးသူရေးရာဦးစီးဌာန(ပဲခူးတိုင်းဒေသကြီး)