ကျန်းမာရေးအတွက်အိုင်အိုဒင်းဆားအကြောင်း    

Powered by Drupal

            လူသားများနေ့စဉ်စားသုံးနေသော ဆားသည်ကျန်းမာရေးအတွက်အလွန်အရေးပါကြောင်း၊ ဆား မပါသောဟင်းသည် အရသာပေါ့ပြက်ပြက်ဖြစ်တက်ပြီး  အငန်ဓာတ်ပါဝင်သော ဆားသည် အစား အစာများကို အရသာရှိစေရုံမက ကျန်းမာရေးအတွက် အထောက်အကူပြုကြောင်း၊ ချွေးထွက် လျှင် ခန္ဓာကိုယ်အညစ်အကြေးတို့နှင့်အတူ ဆားဓာတ်ပါသွား၍ ကာယလုပ်သားများနှင့် အားကစား သမားများသည် သာမာန်လူတို့ထက် ဆားဓာတ် ပိုမိုလိုအပ်ကြောင်း၊ သို့သော် တန်ဆေးလွန်ဘေးဆို သကဲ့သို့ဆားစားသုံးမှုများပါက ကျန်းမာရေးကိုထိခိုက်နိုင်ကြောင်း၊  ဆားသည်ခန္ဓာကိုယ်အတွက် အသုံး ဝင်ရုံသာမက အသာငါးများမပုပ်မသိုးစွာ ကြာရှည်ခံအောင် ဆားနယ်၍ ငါးပိ၊ ငါးခြောက်၊ အသားခြောက် စသည်တို့ပြုလုပ်ရာတွင်လည်း အသုံးဝင်ကြောင်း၊လည်ချောင်းနာ၊သွားနာပါကဆားရည်ဖြင့်ပလုတ်ကျင်းပေးလျှင်သက်သာနိုင်ကြောင်း၊ ဆားဖြင့် သွားတိုက်ခြင်း၊ ပါးစပ်ဆေးခြင်း တို့ကို ပြုလုပ်လေ့ရှိကြောင်း၊ ဆားသည်လူသားတို့အတွက်အသုံးဝင် သည်သာမက တိရစ္ဆာန်နှင့် သစ်ပင်တို့သည်လည်း ဆားဓာတ်လိုအပ်ကြောင်း တောတွင်းတိရစ္ဆာန်တို့သည် ဆားပေါက်သော မြေကိုရှာဖွေပြီး လျှာဖြင့်လျက်၍စားသုံးကြကြောင်း၊ ဆားကိုရခိုင်ပြည်နယ်၊ ဧရာဝတီတိုင်းဒသကြီး၊ မွန်ပြည်နယ်နှင့် တနင်္သာရီတိုင်းဒေသကြီးတို့တွင် ဆားလုပ်ငန်းများကို အကြီးအကျယ် လုပ်ကိုင် ကြကြောင်း၊ ဆားထုတ်လုပ်ရာတွင် ပင်လယ်ရေကိုကျိုချက်၍ ချက်ဆားအဖြစ်လည်းကောင်း၊ ရေခန်း အောင်နေလှန်း၍ နေလှန်းဆားအဖြစ်လည်းကောင်း ဆားထုတ်လုပ်ကြကြောင်း သိရှိရသည်။ အိုင်အိုဒင်း ချို့တဲ့ပါက လူသားတို့သည် လည်ပင်းကြီး ရောဂါဖြစ်တတ်ကြောင်း၊ ဆားလုံးဝမရှိသော အရေးပေါ် အခြေအနေတွင် ဝါးစသည့်အပင်မျိုးကို မီးရှို့ပြီးရလာသောပြာကို ဆားအစားအသုံး ပြုနိုင်ကြောင်း၊ နေ့စဉ်စားသုံးနေသော ဆားသည်လူသားတို့အတွက် အလွန်အသုံးဝင်ကြောင်း ဖတ်ရှု့သိရှိရသည်။

DOCA(မန္တလေး)