
ရှောက်ဘီလူးသည် ကြည့်လိုက်လျှင် အခွံတွင်အဖုအထစ်များနှင့် ကြည့်ရဆိုးသော်လည်း ဆေးဖက်ဝင်ပါသည်။ ရှောက်ဘီလူးသီးသည် သံပုရာသီးအရွယ်အစားလောက်ရှိပြီး အခွံသည် သံပုရာ သီးကဲ့သို့ လုံးချောမနေဘဲ အဖုအထစ်များရှိပါသည်။ အချဉ်အရသာရှိပြီး အတွင်းပိုင်းသည် သုံပုရာသီး နှင့်ခပ်ဆင်ဆင်ဖြစ်ပါသည်။ ရှောက်ဘီလူးသီး၏အခွံကို ဟင်းခတ်အမွှေးအကြိုင်အဖြစ်လည်း အသုံးပြု ၍ရပါသည်။ ထိုင်းအစားအစာများထဲတွင်ထည့်၍အသုံးပြုကြသလို မြန်မာလူမျိုးများခံတွင်းတွေ့ကြ သည့် တုန်ယမ်းဟင်းရည်ထဲတွင်လည်းအမွှေးအကြိုင်အတွက် ရှောက်ဘီလူးသီးအခွံကိုထည့်သုံးကြပါ သည်။ ရှောက်ဘီလူးသီးကိုစားပေးခြင်းဖြစ်ဖြစ်၊ ထက်ခြမ်းခြမ်းပြီးသွားများ၊ သွားဖုံးများပေါ်တွင် ပွတ်တိုက်ပေးခြင်းဖြစ်ဖြစ် ခံတွင်းကိုကျန်းမာစေပြီး သွားဖုံးနှင့်သွားများတွင်ကပ်ငြိနေသော ဘတ်တီး ရီးယားများကို အထိရောက်ဆုံးတိုက်ဖျတ်ပေးနိုင်ပါသည်။ သွားတိုက်ဆေးနှင့်အတူရော၍အသုံးပြု လျှင်လည်းရပါသည်။ သွေးနှင့်ပတ်သတ်သောရောဂါများ၊ နာတာရှည်သွေးရောဂါခံစား နေရသူများ အနေဖြင့်လည်း အထူးသင့်လျော်ပါသည်။ ရှောက်ဘီလူးသီးသည် အသည်းနှင့် ခန္ဓာကိုယ်အတွင်း အဆိပ်အတောက်များကိုလည်းဖယ်ရှားပေးနိုင်ပါသည်။ ရှောက်ဘီလူးသီးတွင်ပါဝင်သော ဒြပ်ပေါင်းများ ကနာကျင်ရောင်ရမ်းမှုကိုလျော့ကျစေနိုင်ပြီး အစာခြေစနစ်ကိုကျန်းမာစေကာ ဝမ်းချုပ်ခြင်း၊ အစာမကြေခြင်း၊ အစာအိမ်အနာဖြစ်ခြင်း၊ အူမကြီးကင်ဆာနှင့် လိပ်ခေါင်းရောဂါရှိသူများအတွက် အထူး သင့်လျော်ပါသည်။ အင်းဆက်များကိုနှိမ်နှင်းပေးနိုင်သည့် အာနိသင်ရှိပြီး အင်းဆက်ကြောင့်ဖြစ်တတ် သောရောဂါများမှလည်း ကာကွယ်ပေးပါသည်။ ရှောက်ဘီလူးသီးသည် ကျန်းမာရေးအတွက်သာမက အလှအပများအတွက်လည်း အသုံးဝင်ပါသည်။ ရှောက်ဘီလူးသီးအရည်ကို အလှကုန်ပစ္စည်းများနှင့် တွဲသုံးပေးပါက အသားအရေကိုကြည်လင်လှပစေပြီး ဓာတ်တိုးပစ္စည်းများကြွယ်ဝစွာ ပါဝင်သော ကြောင့်လည်း ဆဲလ်များကိုပြုပြင်ပေးပြီး အရေပြားညစ်ညမ်းမှုမဖြစ်အာင် လည်းကာကွယ်ပေးနိုင် ပါသည်။ ရှောက်ဘီလူးသီး၏အရည်သာမက အရွက်ကပါ ဆံသားနှင့်ဦးရေပြားကိုကျန်းမာစေပြီး အစိုဓာတ်ကိုထိန်းပေးကာ ဗောက်မထအောင်ကာကွယ်ပေးပါသည်။ ထို့ကြောင့် ကျန်းမာရေးအတွက် သာမက အလှအပအတွက်ပါအကျိုးပြုသော ရှောက်ဘီလူးသီးကို ကျန်းမာရေးဆိုင်ရာအကျိုးကျေးဇူးများစွာရရှိစေနိုင်ပါကြောင်း စာပေများမှလေ့လာသိရှိရပါသည်။
DOCA(မန္တလေး)
