
ဆူးပုတ်ရွက်သည် ပဲကြီးဟင်းချိုထဲ ထည့်ချက်လေ့ရှိသလို ကြက်ဉ ၊ ဘဲဉတို့နဲ့ ခေါက်ကြော်စား လေ့ရှိတဲ့ ဆူးပုတ်ရွက်က ဟင်းလျာတွေကိုအရသာတိုးစေပါသည်။ ဆူးပုတ်ရွက်ကို ပြုတ်ပြီးတော့ လည်းတို့စားလို့ရတဲ့ ဆူးပုတ်ရွက်ဟာ ကျန်းမာရေးအတွက် အကျိုးကျေးဇူးများလည်း ပေးစွမ်းနိုင် ပါသည်။ ဆူးပုတ်ရွက်ပင်၏ ကျန်းမာရေးအကျိုးကျေးဇူးများမှာအသားမာပေါက်လျှင် ဆူးပုတ်ရွက်ကိုမကြာခဏစားသုံးပေးခြင်းဖြင့် ပျောက်ကင်းစေနိုင်ခြင်း၊ ဆူးပုတ်အမြစ်ကိုသွေးလိမ်းပေးလျှင် အသာမာ ပျောက်ကင်းစေနိုင်ခြင်း ၊ လေအထက်ဆန်လျှင် ဆူးပုတ်ရွက်ကိုစားသုံးပေးခြင်းဖြင့် လေကိုအောက်သို့ သက်သာစေနိုင်ခြင်း ၊ ဆူးပုတ်ရွက်နှင့်ပဲကြီးကို ဟင်းချိုချက်၍ သောက်လျှင်လေရောဝမ်းပါသက်သာစေနိုင်ခြင်း၊သွားဖုံးမှသွေးယိုစီးလျှင်ဆူးပုတ်ရွက် သတ္တုရည်ကို ငုံပေးခြင်းဖြင့် ပျောက်ကင်းစေနိုင်ခြင်း၊မြွေဆိပ်ဖြေဆေးဖော်စပ်ရာတွင် ဆူးပုတ်ကြပင်၏အခေါက်ကို အခြားဆေးဖက်ဝင်အပင်များဖြင့်ရော၍ ဖော်စပ်နိုင်ခြင်း ၊ လျှာတွင်ကြာဆူးထွက်လျှင် လျှာနာပေါက်လျှင်ဆူးပုတ်ကြီးအမြစ်ကိုသွေး၍ စပါးကြီး သည်းခြေအနည်းငယ်နှင့်ရော၍ လျှာကိုပွတ်ပေးပါက ပျောက်ကင်းစေနိုင်ခြင်း ၊အူကျရောဂါ ၊မုတ္တရောဂါ တို့အတွက် ဆူးပုတ်ကြီးပင်အမြစ် ကိုသွေးလိမ်းပေးခြင်းဖြင့်ပျောက်ကင်းစေနိုင်ခြင်း ၊ ညအိပ်မပျော် ရောဂါဖြစ်လျှင် ဆူးပုတ်ကြီးအရွက်ကို အတို့အမြှုပ် ပြုလုပ်စားခြင်းဖြင့်အိပ်ပျော်စေနိုင်ခြင်း ၊ အမျိုးသမီး များမီးယပ်သွေးဆုံးကိုင်ရောဂါဖြစ်လျှင် ဆူးပုတ်ကြီးအရွက်ကိုဘဲဉနှင့်ရော၍ကြော်စားခြင်းဖြင့်သွေးဆုံး ကိုင်ခြင်းမှ သက်သာပျောက်ကင်းစေနိုင်ကြောင်း ကျန်းမာရေးဆိုင်အချက်အလက်များမှစုစည်း ရေးသားလိုက်ရပါသည်။
DOCA(မန္တလေး)
