ကြောင်လျှာပင်အကြောင်းသိကောင်းစရာ

Powered by Drupal

    ကြောင်လျှာပင်သည် မြန်မာနိုင်ငံနေရာ အနှံ့အပြားတွင် ပေါက်ရောက်တတ်သော ပင်‌ထောင် မျိုးဖြစ်ပြီး ပင်စည်ဖြောင့်မတ်သော အပင်မျိုးဖြစ်သည်။ ကြောင်လျှာကြီး၊ ကြောင်လျှာလက်တို၊ ကြောင်လျှာဆူးပေါက်ဟူ၍ သုံးမျိုးရှိသည်။ ကြောင်လျှာသီးမှာ စိမ်းညိုရောင်ဖြစ်ပြီး ကြောင်၏လျှာ ပုံသဏ္ဌာန်ကဲ့သို့ တွဲလျားကျ၍သီးလေ့ရှိသည်။ ကြောင်လျှာပင်သည် နယုန်နှင့်ဝါဆိုလတို့တွင် ခရမ်းရောင် အပွင့်ပွင့်၍ တန်ဆောင်မုန်းလတွင် အသီးသီးလေ့ရှိသော်လည်း ယခုအခါ မိုးရာသီတွင် ကြောင်လျှာသီး လှိုင်လှိုင် သီးလေ့ရှိသည်။ ကြောင်လျှာပင်သည် စိုက်ပျိုးပြီး () နှစ်ကြာမှာတော့ ပန်းစပွင့်လေ့ရှိပြီး ၊ ပန်းပွင့်ပြီး(-) အကြာမှာတော့ အသီးတွေကိုခူးဆွတ်နိုင်ကြောင်း သိရှိရပါသည်။ ကြောင်လျှာပင်မှ ထွက်ရှိသော အပွင့်နှင့်အသီးများသည် ကျန်းမာရေးအတွက်လည်းအသုံးဝင်သလို ဟင်းချက်ရာတွင်လည်း အသုံးပြု၍ရသော အပင်ဖြစ်ပါသည်။ ကြောင်လျှာသီးကိုပါးပါးလေးလှီး၍ ပုဇွန်ခြောက်နှင့်ရောပြီး ကြော်စား လေ့ရှိကြသည်။ ကြောင်လျှာသီးကိုမီးဖုတ်ပြီး ငပိရည်၊ ငါးငပိချက်ဖြင့် အတို့အမြှုပ်လုပ်၍ စားလေ့ရှိကြသည်။ ကြောင်လျှာသီးကို သုတ်၍စားရသလို အခါးအရသာမကြိုက်သူများအနေဖြင့် ကြောင်လျှာသီးကို လှီးဖြတ်ပြီးနောက် ဆားဖြင့်နယ်လူးကာ ဆန်ဆေးရည်ထဲစိမ်ထားပါက အခါးရည်များ ထွက်သွားနိုင်သောကြောင့် အာဟာရဓာတ်များ ရေထဲတွင် ပျော်ဝင်ပျောက်ဆုံးသွားနိုင်၍ သဘာဝ ရေအေးဖြင့်သာ ဆေးသင့်ကြောင့် သိရှိပါသည်။ ကြောင်လျှာသီးကို အသား၊ ငါးစသည့်တို့ဖြင့် ရော၍ ချက်စားနိုင်သော အသီးဖြစ်ပြီး မန္တလေးမြို့ပေါ်ဈေးထဲတွင်  အသီးအရွယ်အစားအလိုက် (၁)ချောင်းကို ၁၀၀၀ မှ ၁၅၀၀ ဈေးနှုန်းများဖြင့် ရောင်းချလေ့ရှိကြောင်း သိရှိပါသည်။

DOCA(မန္တလေး)