Main menu

မြေအောက်ရတနာ တစ်ပါးဖြစ်သော ပီလောပီနံအကြာင်း

Powered by Drupal
Thu, 08/21/2025 - 10:34 -- consumer_admin

နွေးထွေးစိုစွတ်သော ရာသီဥတုရှိသည့် ဒေသများတွင် စိုက်ပျိုးဖြစ်ထွန်းသော ပီလောပီနံ (Cassava) သည် ကမ္ဘာ့လူဦးရေ သန်းရာပေါင်းများစွာအတွက် အရေးပါသော အစာရေစာရင်းမြစ်တစ်ခု ဖြစ်ပါသည်။ ရုက္ခဗေဒအမည်အားဖြင့် Manihot esculenta ဟု ခေါ်ဆိုပြီး Euphorbiaceae မျိုးရင်းဝင် အပင်တစ်မျိုးဖြစ်သည့် ပီလောပီနံသည် အဓိကအားဖြင့် ၎င်း၏ မြေအောက်ဥများကို စားသုံးရန်အတွက် စိုက်ပျိုးကြပါသည်။ အာဖရိက၊ အာရှနှင့် လက်တင်အမေရိကတိုက်တို့တွင် ကျယ်ကျယ်ပြန့်ပြန့် စိုက်ပျိုးကြပြီး ဆင်းရဲနွမ်းပါးသော ဒေသများ၏ အဓိက အာဟာရနှင့် စီးပွားရေးရင်းမြစ်တစ်ခုလည်း ဖြစ်သည်။

ပီလောပီနံ၏ အပင်ဆိုင်ရာ လက္ခဏာများနှင့် စိုက်ပျိုးမှု

ပီလောပီနံပင်သည် အမြင့် ၅ ပေမှ ၁၀ ပေအထိ မြင့်နိုင်ပြီး သွယ်လျသော ပင်စည်နှင့် လက်ဝါး ပုံစံ အရွက်ကြီးများ ရှိသည်။ ၎င်း၏ အဓိက အသုံးဝင်သော အစိတ်အပိုင်းမှာ မြေအောက်တွင် ကြီးထွား သည့် ဥများဖြစ်ပြီး အာလူးနှင့် ဆင်တူသော်လည်း ပိုမိုရှည်လျားကာ အညိုရောင် အခွံမာဖြင့် ဖုံးအုပ်ထားသည်။ ပီလောပီနံသည် သီးနှံအများစု မဖြစ်ထွန်းနိုင်သည့် မြေဆီလွှာ ညံ့ဖျင်းသော ဒေသများနှင့် မိုးခေါင်ရေရှားမှုကို ခံနိုင်ရည်ရှိသည့်အတွက် ဆင်းရဲသော တောင်သူလယ်သမား များအတွက် ယုံကြည်စိတ်ချရသော သီးနှံတစ်ခု ဖြစ်ပါသည်။ မျိုးဥများကို မြေကြီးထဲသို့ တိုက်ရိုက် စိုက်ပျိုးခြင်းဖြင့် အလွယ်တကူ ပျံ့ပွားနိုင်ပြီး ရိတ်သိမ်းရန် ၈ လမှ ၂၄ လအထိ ကြာမြင့်တတ်ပါသည်။

ပီလောပီနံ၏ အာဟာရတန်ဖိုးနှင့် အသုံးပြုပုံများ

ပီလောပီနံဥများသည် ကာဘိုဟိုက်ဒရိတ် (Carbohydrates) ကြွယ်ဝသော အရင်း အမြစ်တစ်ခုဖြစ်ပြီး ကယ်လိုရီဓာတ်ကို များစွာပေးစွမ်းနိုင်သည်။ ဗီတာမင်စီ (Vitamin C)၊ သီယာမင်း (Thiamine)၊ ရိုင်ဘိုဖလေဗင် (Riboflavin) နှင့် နိုင်ယာစင် (Niacin) ကဲ့သို့သော ဗီတာမင်များနှင့် ကယ်လ်စီယမ် (Calcium)၊ ဖော့စ်ဖရပ်စ် (Phosphorus) နှင့် ပိုတက်စီယမ် (Potassium) ကဲ့သို့သော သတ္တုဓာတ်များလည်း ပါဝင်သည်။ သို့သော် ပရိုတင်း (Protein) ဓာတ်နည်းပါးသောကြောင့် အခြား ပရိုတင်းကြွယ်ဝသည့် အစားအစာများနှင့် တွဲဖက်စားသုံးရန် လိုအပ်ပါသည်။

ပီလောပီနံကို နည်းလမ်းမျိုးစုံဖြင့် ပြင်ဆင်စားသုံးနိုင်ပါသည်။ ဥများကို ပြုတ်ခြင်း၊ ကြော်ခြင်း၊ ဖုတ်ခြင်းတို့အပြင် အမှုန့်ပြုလုပ်ကာ မုန့်ဖုတ်ရာတွင်လည်း အသုံးပြုကြသည်။ အာဖရိကတွင် "ဖူဖူ" (Fufu) ကဲ့သို့သော ရိုးရာအစားအစာများ ပြုလုပ်ရာတွင် အသုံးပြုပြီး အာရှတွင် ဂျုံမှုန့်အစား အချို့သော အစားအစာများ ပြုလုပ်ရာတွင် အစားထိုး အသုံးပြုကြသည်။ ပီလောပီနံမှ ထုတ်လုပ်သော ကော်မှုန့် (Tapioca) သည် ကမ္ဘာတစ်ဝန်းတွင် ကျယ်ကျယ်ပြန့်ပြန့် အသုံးပြုကြသည့် အစားအစာတစ်ခု ဖြစ်ပါသည်။

မြန်မာနိုင်ငံတွင် ပီလောပီနံ (Cassava/Tapioca) ကို အဓိကအားဖြင့် ရှမ်းပြည်နယ် (မြောက်ပိုင်း)၊ မန္တလေးတိုင်းဒေသကြီး၊ စစ်ကိုင်းတိုင်းဒေသကြီးနှင့် ကချင်ပြည်နယ်တို့ တွင် စိုက်ပျိုး ထုတ်လုပ်ကြသည်ကို လေ့လာတွေ့ရှိရပါသည်။ ရာသီဥတုနှင့် မြေဆီလွှာ ကိုက်ညီခြင်းကြောင့် စိုက်ပျိုးဖြစ်ထွန်းမှု ကောင်းမွန်ပါသည်။  

မြန်မာ့ပီလောပီနံ ဈေးကွက် အခြေအနေ

          မြန်မာ့ပီလောပီနံ ဈေးကွက်သည် တရုတ်နိုင်ငံအပေါ် အဓိက မှီခိုနေရဆဲ ဖြစ်ပါသည်။ အဓိက ပို့ကုန်- မြန်မာနိုင်ငံမှ ထွက်ရှိသည့် ပီလောပီနံများကို  အများစုက အခြောက်လှန်းပြီး တရုတ်နိုင်ငံကို တိုက်ရိုက် တင်ပို့ နေကြပြီး တရုတ်ဘက်က လာရောက်ဝယ်ယူကြသည့် ကုန်သည်များကိုလည်း ကုန်ကြမ်း အနေနှင့် ရောင်းချကြပါသည်။ ဈေးနှုန်းမတည်ငြိမ်မှုအနေဖြင့် တရုတ်နိုင်ငံ၏ ဝယ်လိုအား ပေါ်မူတည်ပြီး ဈေးနှုန်းက အတက်အကျ ရှိတတ်ပါသည်။ တရုတ်က ဝယ်လိုအားနည်း သွားပါက ဈေးကျခြင်း သို့မဟုတ် ဝယ်လက်မရှိတာမျိုးများ ကြုံရနိုင်ပါသည်။  နယ်စပ်ကုန်သွယ် ရေးမူဝါဒများ၊ တရုတ်နိုင်ငံ၏ စီးပွားရေး အခြေအနေများက ဈေးနှုန်းကို တိုက်ရိုက်သက်ရောက်မှု ရှိပါသည်။ တရုတ်နိုင်ငံအပြင် အခြားအာဆီယံနိုင်ငံများ၊ အိန္ဒိယ၊ ဂျပန် စသည့့်နိုင်ငံများသို့ ဈေးကွက်ချဲ့ထွင်ဖို့ လိုအပ်ပါ သည်။

ပြည်တွင်းစားသုံးမှု -ပြည်တွင်း၌ ပီလောပီနံကို အချို့သော အစားအစာတွေ (ဥပမာ- ပီလောပီနံမုန့်၊ ပီလောပီနံပြုတ်) အဖြစ် စားသုံးကြသော်လည်း စီးပွားဖြစ် ထုတ်လုပ်မှု သို့မဟုတ် စားသုံးမှုမှာ အများကြီး မရှိကြသေးပဲ တိရစ္ဆာန်အစာအဖြစ် အသုံးပြုခြင်းမျိုးလည်း နည်းပါးပါသေး သည်။

ပီလောပီနံမှ တန်ဖိုးမြှင့် ထုတ်ကုန်များ

ပီလောပီနံဟာ ကစီဓာတ် (starch) ကြွယ်ဝသည့့် သီးနှံဖြစ်ခြင်းကြောင့် စားသုံးကုန်ရော စက်မှု ကုန်ကြမ်း အနေနှင့်ပါ တန်ဖိုးမြှင့် ထုတ်ကုန်အမျိုးမျိုးကို ထုတ်လုပ်နိုင်ပါသည်။  

ပီလောပီနံ ကစီဓာတ် (Tapioca Starch):

ပီလောပီနံဥကနေ ကစီဓာတ်ကို ထုတ်ယူခြင်းဖြစ်ပြီး အစားအစာလုပ်ငန်း (ခေါက်ဆွဲ၊ ပူတင်း၊ မုန့်အမျိုးမျိုး)၊ စက္ကူလုပ်ငန်း၊ အထည်အလိပ်လုပ်ငန်း၊ ဆေးဝါးလုပ်ငန်း၊ ကော်စက်ရုံ၊ ဇီဝလောင်စာ (Bioethanol) ထုတ်လုပ်ရာ၌ အဓိကကုန်ကြမ်းအဖြစ် အသုံးပြုပါသည်။  မြန်မာနိုင်ငံတွင် ကစီဓာတ် ထုတ်လုပ်သည့် စက်ရုံအချို့ ရှိနေပြီဖြစ်ပြီး အရည်အသွေးမြင့် ကစီဓာတ် (Food Grade/Industrial Grade) များကို အများအပြား ထုတ်လုပ်နိုင်ရန် လည်း လိုအပ်နေပါသည်။

ပြုပြင်ထားသော ကစီဓာတ် (Modified Starch):

ပီလောပီနံဥမှ ထုတ်လုပ်သော စတားခ်ျသည် အစားအသောက်လုပ်ငန်းနှင့် စက်မှုလုပ် ငန်းများအတွက် အရေးပါသော ကုန်ကြမ်းတစ်မျိုး ဖြစ်သည်။ရိုးရိုး ကစီဓာတ်ကို ဓာတုဗေဒနည်း ဒါမှမဟုတ် ရုပ်ပိုင်းဆိုင်ရာနည်းနှင့် ပြုပြင်ပြီး အစားအစာနှင့် စက်မှုလုပ်ငန်းသုံး အမျိုးမျိုးသော ရည်ရွယ်ချက်များအတွက် သင့်လျော် အောင် ထုတ်လုပ်ထားပြီး မုန့်ဖုတ်လုပ်ငန်း (ကိတ်မုန့်၊ ပေါင်မုန့်)၊ အချဉ်ဖောက်လုပ်ငန်း (ဒိန်ချဉ်၊ ချဉ်ဖတ်)၊ အချိုရည်လုပ်ငန်း၊ ကလေးအစားအစာ၊ ဆေးဝါးတွေမှာ အထူအဖြစ်၊ အရသာမြှင့်တင်ရန် စသည်ဖြင့် အသုံးပြုပါသည်။

ပီလောပီနံမှုန့် (Cassava Flour):

အချို့သောနိုင်ငံများမှာ ဂျုံမှုန့်အစားထိုးအဖြစ် ဒါမှမဟုတ် ဂျုံနှင့် ရောပြီး အသုံးပြုကြပါ သည်။ Gluten-free ဖြစ်ခြင်းကြောင့်  ကျန်းမာရေးအတွက် ရွေးချယ်သူများအတွက် သင့်တော်ပါသည်။ မုန့်ဖုတ်လုပ်ငန်း၊ ခေါက်ဆွဲလုပ်ငန်း၊ ဘီစကစ်၊ ကွတ်ကီး စသည်တို့ ထုတ်လုပ်ရာမှာ အသုံးပြုနိုင် ပါသည်။

ဇီဝလောင်စာ (Bioethanol):

ပီလောပီနံသည် အီသနော (Ethanol) ကဲ့သို့သော ဇီဝ လောင်စာများ ထုတ်လုပ်ရာတွင် အသုံးပြုနိုင်သည့် အလားအလာရှိသော သီးနှံ တစ်မျိုးဖြစ်သည်။ ပီလောပီနံကစီဓာတ်ကို အချဉ်ဖောက်ပြီး ဇီဝလောင်စာအဖြစ် ထုတ်လုပ်နိုင်ပါသည်။ ဓာတ်ဆီနှင့် ရောစပ်ပြီး ကားတွေမှာ အသုံးပြုနိုင်ပါသည်။ စွမ်းအင်လိုအပ်ချက် မြင့်တက်လာတာနှင့်အမျှ ဇီဝလောင်စာ ထုတ်လုပ်မှုသည် ကမ္ဘာတစ်ဝန်းတွင် တိုးတက်လာနေပါသည်။ မြန်မာနိုင်ငံတွင်လည်း ရေရှည်အတွက် စဉ်းစားသင့်သည့် နယ်ပယ်တစ်ခုဖြစ်ပါသည်။

တိရစ္ဆာန်အစာ (Animal Feed):

ပီလောပီနံမှုန့်ကို ကျွဲ၊ နွား၊ ဝက်နှင့် ကြက်တို့အတွက် တိရစ္ဆာန်အစာအဖြစ် အသုံးပြု ကြသည်။ပီလောပီနံ အခြောက်တုံးများ၊ ကစီဓာတ် ထုတ်ပြီး ကျန်တဲ့ဖွဲနုများကို တိရစ္ဆာန်အစာအဖြစ် အသုံးပြုနိုင်ပါသည်။ စွမ်းအင်ဓာတ်ကြွယ်ဝပြီး ဈေးနှုန်းသက်သာခြင်းကြောင့် တိရစ္ဆာန် မွေးမြူရေး လုပ်ငန်းတွေအတွက် အကျိုးရှိပါသည်။

စိန်ခေါ်မှုများနှင့် သတိပြုဖွယ်ရာများ

ပီလောပီနံသည် အလွန်အသုံးဝင်သော သီးနှံဖြစ်သော်လည်း အချို့သော မျိုးစိတ်များသည် ဆိုက်ယာနိုက် (Cyanide) ဓာတ်ပါဝင်မှု မြင့်မားနိုင်သောကြောင့် စနစ်တကျ ပြင်ဆင်ခြင်းမပြုလုပ်ဘဲ

စားသုံးပါက ကျန်းမာရေးကို ထိခိုက်စေနိုင်ပါသည်။ ထို့ကြောင့် ပီလောပီနံကို စားသုံးခြင်းမပြုမီ အခွံခွာခြင်း၊ ရေစိမ်ခြင်း၊ ပြုတ်ခြင်း စသည့် နည်းလမ်းများဖြင့် ဆိုက်ယာနိုက်ဓာတ်ကို ဖယ်ရှားရန် အရေးကြီးပါသည်။ ထို့အပြင် ပီလောပီနံသည် ပရိုတင်း ဓာတ်နည်းပါးသောကြောင့် ၎င်းကို အဓိက အစားအစာအဖြစ် မှီခိုနေရသူများတွင် အာဟာရချို့တဲ့မှု မဖြစ်စေရန် အခြားအာဟာရပြည့်ဝသော အစားအစာများကို ဖြည့်စွက်စားသုံးရန် လိုအပ်ပါသည်။

အရည်အသွေး ထိန်းချုပ်မှု အားနည်းပါက ကုန်ကြမ်းပီလောပီနံများကို အခြောက်လှန်းရာ၌ စနစ်တကျ မဟုတ်ခြင်း၊ အစိုဓာတ် မညီမျှခြင်း စသည့်အချက်များကြောင့် အရည်အသွေး ကွာခြားမှုတွေ များရှိနိုင်ပါသည်။ ထို့အပြင် တန်ဖိုးမြှင့် ထုတ်ကုန်အဖြစ် ပြောင်းလဲရန်အတွက် လိုအပ်သည့် စက်ယန္တရားနှင့် နည်းပညာများ  တိုးတက်လာအောင် ကြိုးပမ်းအားထုတ်ကြရမည် ဖြစ်ပါသည်။ တရုတ် တစ်နိုင်ငံတည်းကို မှီခိုနေရခြင်းကြောင့် ဈေးကွက်မတည်ငြိမ်မှုကို ရင်ဆိုင်ရနိုင်ပြီး တခြားနိုင်ငံတွေကို ပို့ကုန်ဈေးကွက် ချဲ့ထွင်နိုင်ရန် လိုအပ်နေပါသည်။ ပို့ဆောင်ရေးစရိတ်- မြန်မာနိုင်ငံ မြောက်ပိုင်းဒေသက ပီလောပီနံ များ သယ်ယူပို့ဆောင်ရာမှာ လမ်းပန်းဆက်သွယ်ရေး အခက်အခဲများကြောင့် ကုန်ကျစရိတ် မြင့်မားတာမျိုးရှိနိုင်ပါသည်။

နိဂုံး

ပီလောပီနံသည် ကမ္ဘာ့စားနပ်ရိက္ခာဖူလုံရေးအတွက် အရေးပါသော အခန်းကဏ္ဍမှ ပါဝင်နေသည့် မြေအောက်ရတနာတစ်ပါးပင် ဖြစ်ပါသည်။ ၎င်း၏ မိုးခေါင်ရေရှား ဒဏ်ခံနိုင်ရည်ရှိခြင်း၊ မြေဆီလွှာ ညံ့ဖျင်းမှုကို ခံနိုင်ရည်ရှိခြင်းနှင့် စက်မှုလုပ်ငန်းသုံး အလား အလာကောင်းများက အနာဂတ် တွင် ပိုမိုအရေးပါလာမည့် သီးနှံတစ်ခုဖြစ်ကြောင်း ပြသနေပါသည်။ ပီလောပီနံကို စနစ်တကျ ပြင်ဆင်စားသုံးခြင်း၊ အာဟာရပြည့်ဝအောင် တွဲဖက်စားသုံးခြင်းတို့ဖြင့် ပီလောပီနံ၏ အလားအလာ အပြည့်အဝကို အသုံးချနိုင်မည် ဖြစ်ပါသည်။ ပီလောပီနံသည် မြန်မာနိုင်ငံအတွက် စီးပွားရေး အလား အလာကောင်းများ ပေးစွမ်းနိုင်သည့်  သီးနှံတစ်ခု ဖြစ်ပါသည်။ ကုန်ကြမ်းအနေဖြင့် မဟုတ်ဘဲ တန်ဖိုးမြှင့် ထုတ်ကုန်တွေအဖြစ် ပြောင်းလဲထုတ်လုပ်နိုင်မည်ဆိုပါက မြန်မာ့တောင်သူဦးကြီးများ ၏ ဝင်ငွေကို မြှင့်တင်ပေးနိုင်သလို နိုင်ငံ၏ ပို့ကုန်ကဏ္ဍကိုလည်းများစွာ အထောက်အကူပြုနိုင်မည်ဖြစ်ပါ ကြောင်း တင်ပြလိုက်ရပါသည်။  (Nyein Wai Hnin Doca- YGN)

ကိုးကားချက်-  ၂၀၂၅ ခုနှစ်၊ ဇူလိုင်လ ၂၉ ရက်နေ့ (အင်္ဂါနေ့) အထိ ရရှိနိုင်သည့် အထွေထွေ ဗဟုသုတများ၊ စီးပွားရေးဆိုင်ရာ ခွဲခြမ်းစိတ်ဖြာချက်များနဲ့ AI နည်းပညာ၊ မြန်မာ့ပီလောပီနံ ဈေးကွက်ဆိုင်ရာ သတင်းအချက်အလက်များကို ပေါင်းစပ်ပြီး အနှစ်ချုပ် ဖော်ပြထားခြင်း ဖြစ်ပါသည်။

DOCA(ရန်ကုန်)