ကန်စွန်းရိုးနီကို မြန်မာနိုင်ငံတွင် စစ်ကိုင်းတိုင်း၊ မန္တလေးတိုင်း၊ ဧရာဝတီတိုင်းနှင့် ရှမ်းပြည်နယ်တို့တွင် အဓိက စိုက်ပျိုးလျက်ရှိပါသည်။ ကန်စွန်းရိုးနီ (Purple Sweet Potato) သည် အလွန်ဆေးဖက်ဝင်သောအပင်ဖြစ်ပြီး အရွက်၊ ပင်စည်နှင့် အမြစ်တို့ကို ကျန်းမာရေး စားသောက်ကုန်နှင့် ဆေးဝါးထုတ်လုပ်ရာတွင် အသုံးပြုကြပါသည်။
ကန်စွန်းရိုးနီကို ဟင်းလျာအဖြစ် ဟင်းချိုချက်၍သော်လည်းကောင်း၊ ကြော်၍သော်လည်းကောင်း စားသုံးနိုင်ပြီး အခြောက်ခံထားသော ကန်စွန်းရိုးနီကို ရေနွေးဖြင့် စိမ်၍ သောက်သုံးနိုင်ပါသည်။ ကန်စွန်းရိုးနီတွင် အမျှင်ဓာတ်၊ ဗီတာမင်ဓာတ်၊ ပိုတက်ဆီယမ်၊ ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ပစ္စည်းများ ကြွယ်ဝသောကြောင့် ကိုယ်ခံအား ကောင်းမွန်စေပြီး သွေးအားနည်းရောဂါ၊ အသည်းကျန်းမာရေး၊ မျက်လုံးကျန်းမာရေးတို့ကို ကောင်းမွန်သက်သာစေပါသည်။
ကန်စွန်းရိုးနီကို ထန်းလျက်နှင့်ရော၍ ပြုတ်ပြီးသောက်လျှင် အဆိပ်အတောက်ပြေစေပြီး အကျိတ်အဖုများကိုလည်း ပျောက်ကင်းစေနိုင်ပါသည်။ ကန်စွန်းရိုးနီကို လိုအပ်သည်ထက် ပိုမို စားသုံးပါကလည်း ဖျားနာစေနိုင်ပါသည်။ ကန်စွန်းရိုးနီသည် ကျန်းမာရေးနှင့်ညီညွတ်ပြီး ထုတ်လုပ်မှုနှင့် ဈေးကွက်ချဲ့ထွင်ရန် နည်းလမ်းများကို စနစ်တကျဆောင်ရွက်ပါက စိုက်ပျိုးရေး နှင့်စီးပွားရေးအတွက် အထောက်အကူ ဖြစ်စေနိုင်ပါသည်။