
မြန်မာလူမျိုးတို့သည် ခံတက်ရွက်ကို ချဉ်ဖတ်သိပ်၍ အမျိုးမျိုးပြုလုပ်စားသုံးကြကြောင်း သိရှိရသည်။ ခံတက်ပင်၏ အရွက်၊ အခေါက်၊ အမြစ်များသည် လွန်စွာမှ ဆေးဖက်ဝင်ကြောင်း၊ အပြင်းဖျားပြီး မူးဝေသောရောဂါများဖြစ်ခဲ့လျှင် ခံတက်မြစ်ကိုကြိတ်၍ ခေါင်း၌အုံပေးခြင်းဖြင့် အုံထားသောနေရာ၌ ပူလာကာ အခိုးများထွက်လာကြောင်း၊ ထို့နောက် အုံထားသောအဖတ်များကို ခွာ၍ အုန်းဆီ(သို့)နှမ်းဆီလိမ်းပေးခြင်းဖြင့် သက်သာပျောက်ကင်းကြောင်း၊ ဆီးချိုရောဂါဖြစ်လျှင် ခံတက်မြစ်ကို လေးခွက်တစ်ခွက်တင်ကျိုပြီး သောက်ပေးပါက သက်သာပျောက်ကင်းကြောင်း သိရှိရသည်။ လေထိုးလေအောင့်ဝေဒနာများ ဖြစ်ပါက ခံတက်ချဉ်ဖတ်ကို တို့မြှုပ်စားသောက်ခြင်း၊ အဆာပလာများနှင့် သုပ်စားခြင်းဖြင့် သက်သာပျောက်ကင်းစေကြောင်းသိရှိရသည်။ ဆီးကျောက်တည်ခြင်းနှင့် ဆီးအိမ်ရောင်ခြင်းများခံစားရလျှင် ခံတက်ခေါက်ကိုပြုတ်ပြီး ပြုတ်ရည်ထဲသို့ ကြံသကာအနည်းငယ်ရော၍ သောက်ပေးခြင်းဖြင့် သက်သာပျောက်ကင်းကြောင်း သိရှိရသည်။
DOCA(မန္တလေး)